Феритна очистка стічних вод від іонів цинку: вплив швидкості аерації - Ємчура, Богдан; Кочетов, Геннадій Михайлович; Самченко, Дмитро Миколайович (КНУБА, 2018)
Актуальною на сьогоднішній день є розробка та вдосконалення комплексних технологій очистки води, що мають як високу ефективність вилучення забруднень, так і невеликий рівень ресурсозатрат. Досліджено вплив витрати повітря на процес феритної очистки концентрованих стічних вод промислових виробництв від цинку. Визначено залежність ступеня вилучення іонів важких металів від швидкості аерації. Найкращі результати очистки стічних вод від іонів цинку досягнуті при низьких значеннях швидкості аерації. Ефективність вилучення іонів феруму має зворотну залежність і зростає при збільшенні витрати повітря. Також вивчено вплив швидкості аерації на структуру осадів феритизації. Осади є хімічно стійкими, характери-зуються щільною кристалічною структурою та феромагнітними властивостями. На основі отриманих експериментальних досліджень визначено раціональну швидкість аерації для проце-су феритизації, що забезпечує економію електроенергії в технологічному процесі феритної очистки стічної води. Визначено напрямок подальших досліджень очистки стічних вод ліній цинкування для забезпечення необхідної якості води при використанні замкнених схем оборотного водопостачання.
Ferrit cleaning of waste water from zinc ions: influence of aeration rate
Keywords: феритизація; очистка стічних вод; аерація; осад; сполуки цинку; ferritisation; wastewater treatment; aeration; sediments; zink compounds