Продовольча безпека: виклики сьогодення - Юдічева, Ольга Петрівна (ХНУ, 2019)
Одним із п’яти принципів сталого глобального забезпечення продовольством, що складають основу Римської декларації щодо всесвітньої продовольчої безпеки, є усунення причин голоду і бідності та затвердження права кожної людини на доступ до безпечної, достатньої та біологічно цінної їжі. Для того, щоб оцінити можливості конкретної країни розраховують індекс продовольчої безпеки. До 2017 р зазначений індекс складався з трьох одиничних показників: якість та безпечність харчових продуктів, фінансова і фізична доступність; після 2017 р додали четвертий показник − природні ресурси та стійкість. У загальному рейтингу, з урахуванням впливу природних умов, Україна обіймає 63 місце серед 113 країн, і має індекс продовольчої безпеки − 54,1 бали. За Глобальним рейтингом найбільш негативно впливають на ситуацію з продовольчою безпекою в Україні високий рівень корупції, занадто дорогі кредити, ризик політичної нестабільності
Keywords: індекс продовольчої безпеки; харчування; мікронутрієнтний склад; продовольча безпека