Перспективи застосування реагентної водопідготовки для систем теплопостачання - Гламаздін, П. М.; Давиденко, Є. П.; Вітковський, В. С.; Карпюк, М. А. (КНУБА, 2017)
У статті наведені відомості про результати багаторічного використання реагентної водопідготовки для теплових мереж м. Житомира та Луцька. У результаті проведених робіт зменшились витрати води на підживлення теплових мереж, знизилась технічна собівартість 1 Гкал виробленої теплової енергії на 4…5%. Проведений аналіз реагентів, що використовуються для обробки води, визначені найбільш ефективні для подальшого використання. Описані особливості використання реагентів при організації водно-хімічного режиму котлів з димогарними трубами. Підтверджена необхідність попереднього пом'якшення води перед введенням реагентів. Описані перспективні розробки з використання поверхнево-активних речовин для обробки води для підживлення теплових мереж.
Keywords: реагентна водопідготовка; теплова мережа; ПАР; реагентная водоподготовка; тепловая сеть; ПАВ; reagent water preparation; thermal network; SAS