Визначення вартості пам'яток світового і національного значення (на прикладі Софіївського собору в м. Києві) - Крумеліс, Ю. В. (КНУБА, 2015)
Наведено реалізований на практиці методичний підхід по визначенню грошової вартості пам'яток світового і національного значення, який спирається на положення як відчизняних нормативних документів, так і на розробки вітчизняних вчених в галузі оцінки культурних цінностей. При цьому враховані також трактовки понять, які надає Міжнародна рада з охорони пам'яток. та історичних місць (IKOMOC). На підставі поєднання вибраних підходів визначена грошова вартість будівлі Софійського собору та вартість творів монументального, декоративного та образотворчого мистецтва, які пов’язані з цією будівлею.
Keywords: оцінка; собор; пам’ятка; аналіз; кошторисна вартість; твори мистецтва