Верифікація переміщення просторово орієнтованого ножа на випробувальному стенді - Федишин, Богдан; Балака, Максим (КНУБА, 2025)
Для проведення експериментальних досліджень процесу різання робочого середовища просторово орієнтованими ножами відвального обладнання було модернізовано динамометричний стенд реєстрації силового навантаження авторської конструкції. Це дозволило забезпечити проведення повноцінних експериментів з урахуванням усіх чинників взаємодії робочого органу з робочим середовищем під час процесу різання. Як робоче середовище запропоновано використовувати ґрунти III–V категорій. У результаті досліджень, проведених з використанням динамометричного стенда, аналітично визначено сили різання для просторово орієнтованого ножа при різних кутах його відхилення. Ці сили виконують роботу, пов’язану з руйнуванням ґрунту та подоланням його опору різанню. Проведено верифікацію переміщення просторово орієнтованого ножа відповідно до сформульованої робочої гіпотези.
Keywords: динамометричний стенд; різання ґрунтів; просторово орієнтований ніж; переміщення; експериментальні дослідження