Частотний аналіз відгуку однополого гіперболоїда на періодичне повздовжнє навантаження - Палій, О. М.; Лук’янченко, О. О. (КНУБА, 2019)
Виконано частотний аналіз усталених вимушених коливань тонкої оболонки від’ємної Гаусової кривизни виду однополого гіперболоїда при дії періодичного поздовжнього навантаження. За допомогою програмного комплексу скінченноелементного аналізу побудована розрахункова модель оболонки у вигляді сукупності плоских прямокутних оболонкових елементів зі шістьома степенями вільності у вузлах. Виконано модальний аналіз оболонки в лінійній постановці методом Ланцоша. Визначено власні частоти і форми коливань в нелінійній постановці для оболонки, на верхню кромку якої попередньо прикладена статична осьова докритична сила. Для цього послідовно розв’язані нелінійна задача статики модифікованим методом Ньютона-Рафсона та задача на власні значення методом Ланцоша. Методами прямого та модального частотного аналізу отримано усталений відгук оболонки на періодичне повздовжнє навантаження. Відгуки оболонки подано у вигляді залежностей максимальних переміщень вузлів моделі від частоти збурення.
Keywords: усталені вимушені коливання; частотний аналіз; метод скінченних елементів; тонка оболонка; однополий гіперболоїд; повздовжнє навантаження; 624.074.4:534.1