Сучасні методи моніторингу технічного стану газопровідних систем - Нікітенко, К. О. (КНУБА, 2018)
Розглянуті методи, способи і пристрої моніторингу зсувонебезпечних ділянок для підвищення безпеки газопроводів і зниження шкоди від можливих надзвичайних і аварійних ситуацій. Проаналізовано основні вимоги до систем моніторингу газопроводу та розглянуто недоліки методів моніторингу магістральних газопроводів на зсувонебезпечних ділянках, що мають певну специфіку і вимагають пильної уваги і особливого підходу з огляду на високий ризик виникнення аварійних ситуацій і відмов. Запропоновано вести комплексне і систематичне спостереження як за станом зсувонебезпечних схилів, так і за деформацією газопроводу. В даний час видобуток і транспортування газу вимагають не тільки значних інвестицій, а й впровадження нових технологічних рішень, комплексних методів, інноваційних підходів при проектуванні газопроводів, будівництві та експлуатації. Визначені задачі, які описують взаємодію газопроводу з ґрунтом на зсувонебезпечних ділянках і дозволяють оцінити міцність газопроводу при зрушеннях ґрунту на основі даних геодезичного моніторингу магістральних газопроводів.
Современные методы мониторинга технического состояния газопроводных систем
Modern methods of monitoring of the technical state of gas control systems
Keywords: магістральний газопровід (МГ); моніторинг газопроводу; геодезичний контроль; деформація газопроводу; напружено-деформований стан (НДС); monitoring of the gas pipeline; geodetic control; deformation of the gas pipeline; stress-strain state (NDS); main gas pipeline (MG)