Роль Володимира Заболотного у розбудові академічних традицій в галузі архітектури - Ільницька, Л. (KNUCA, 2020)
Перспективне наближення актуального розуміння постійного оновлення життя віднаходить своє унікальне відображення і в динамічному розвитку архітектурної галузі. Грандіозні плани і проєкти щодо організації планування містобудівного середовища відкривають масштабність потужно скоординованої думки, яка спирається на класичність попередньо встановлених будівельних підходів. Спеціалізовані підстави по якісному входженню у систему влучних архітектурних рішень знаходяться у взаємодії з багатозначними підвалинами, які були закладені ще вітчизняними фундаторами – провісниками розбудови сьогодення. Одним із засновників парадигми усталеної академічної школи по формуванню європейського архітектурного простору України є Володимир Гнатович Заболотний (1898– 1962 рр.). Володимиру Гнатовичу вдалося акумулювати і ретранслювати спадкову традицію якісного формування містобудівного середовища, як сконцентрованого символу почесного державотворення і перенести професійно технічні аспекти проєктувального змісту в нормативне функціонування системних механізмів галузевої вертикалі, адже Академія будівництва і архітектури і донині є структурним елементом у постійній розбудові академічних традицій в галузі архітектури.
Keywords: архітектурний світогляд; академічні традиції; Академія будівництва і архітектури; 72.036(477)"19"