Концепція проектно-орієнтовного управління розвитком організацій - Даншина, Світлана Юріївна (КНУБА, 2019)
В сучасних умовах актуальними є питання забезпечення конкурентоспроможності організацій. Його можливим рішенням може стати розвиток шляхом чіткого та адекватного реагування на зміни ринку. Запропоновано модель управління розвитком організації, яка об'єднує вербальне і графічне моделювання. На основі результатів взаємодії системного, проектного, процесного і операційного підходів ця модель дає змогу реалізувати напрямок розвитку в рамках виділеного бюджету з використанням наявних ресурсів для подальшої інтеграції результатів у поточну діяльність. З огляду на те, що ключовим елементом є поняття «проекту розвитку», наведено його різні визначення залежно від контексту застосування в науковій та практичній діяльності. Підкреслено загальні особливості і характеристики проектів розвитку, наведено їх класифікацію. Отримані результати допомагають типізувати діяльність з розвитку, спростити процеси взаємодії, підвищити узгодженість прийнятих рішень та ефективність застосування типових методів у конкретних предметних сферах.
Keywords: проектно-орієнтоване управління розвитком; багаторівнева модель взаємодії підходів; функціональне моделювання; проект розвитку; класифікація проектів; 65.016.7