Зарубіжний досвід управаіння ландшафтами історичних місту контексті містобудівної політики України - Біленкова, Світлана Вікторівна (My University, 2017)
Стаття присвячена питанню управління об’єктами культурної спадщини історичних місць світу — чине одному з головних завдань збереження самобутності держав у сучасному розвігтку суспільства. Станом на 2015 рік Список Всесвітньої культурної спадщини UNESCO нараховує понад 1000 об’єктів, які мають унікальну цінність (зокрема 802 культурних об’єкти в історичних місцях, 197 природних і 32 змішаних) зі 163 країн — членів Конвенції UNESCO з охорони Всесвітнього культурного надбання та природної спадщини 1972 року. До цього Списку вхоляїь і всссвітньовідомі об’єкта віл України (серед перших — історичний центр Львова). Процеси, які відбуваються у містобудівній політиці світу показують, що проблеми налагодження системи управління об’єктами. Всесвітньої спадщини UNESCO та управління їхніми буферними зонами с надзвичайно актуальними і об’єднують фахівців найрізноманітніших напрямків, формуючи абсолютно новий підхід до розвит ку культури нового будівництва в історичному середовищі. Стаття проілюстрована світлинами автора 2005-2014 років.
Keywords: план управління містобудівним ландшафтом; менеджмент-план; культура будівництва; агломерація; культурний резерв; реставраційний смак; "візуальна чистота”; об’єкта культурної спадщини