Вплив сміттєзвалищ на показники захворюваності сільського населення та поширеності серед нього хвороб - Делеган-Кокайко, С. В.; Слабкий, Г. О.; Лук’янова, В. В.; Анпілова, Є. С. (КНУБА ; ІТГІП, 2020)
Серед великої кількості екологічних проблем на сьогодні своєю актуальністю відзначаються проблеми екологічного стану ґрунтів, оскільки їх забруднення різноманітними антропогенними забруднювачами призводить не тільки до їх втрати, але й до поширеності хвороб населення. В ході роботи було вивчено стан полігону с. Тішна Міжгірського району Закарпатської області та виявлено, що даний полігон експлуатується з порушеннями вимог природоохоронного законодавства, норм та стандартів екологічної безпеки. Проведено дослідження хімічного складу ґрунтів сміттєзвалища в с. Тішне. В пробах ґрунтів, відібраних на території сміттєзвалища, виявлено збільшену кількість нітрит-іонів та нітрат-іонів, що значно перевищує аналогічний показник контрольних ґрунтів. Встановлено, що наявність несанкціонованих сміттєзвалищ може сприяти підвищенню рівня показників захворюваності за наступними класами хвороб: нервової системи, деякі інфекційні та паразитарні хвороби, ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин, травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх чинників, хвороби крові й кровотворних органів та окремі порушення із залученням імунного механізму.
Effect of landfill sites on disease and disease distribution among rural population
Keywords: anthropogenic activity; landfills; population diseases; wastes; environmental hazard; антропогенна діяльність; сміттєзвалища; захворюваність населення; екологічна небезпека; відходи; 628.472.3:614.79