Використання особливостей побудови ландшафту прирічкових територій в творчості архітектора В. Городецького - Рубан, Л. І. (КНУБА, 2013)
В статті на тлі загальної історії розвитку міста, характеристики унікальних київських ландшафтів вивчені дві роботи архітектора В. Городецького - римо-католицький костьол св. Миколая та усипальниця - мавзолей графа Вітте, що розташовані в долині літописної річки Либідь. Особлива увага приділена як стильовій єдності цих будівель, так і створенню між ними над долиною Либіді просторово-зорового зв’язку, що існував на початку ХХ століття. Розкрите значення річкових долин в формуванні міського простору.
Keywords: ландшафт міста; річкова долина; природний рубіж; «Нове строєніє»; стильова єдність; просторово-зоровий зв’язок; ландшафт прирічкових територій; об’ємно-просторової композиції міста; історико-культурний потенціал прирічкових територій