Алгоритми формування базової таксономії дисциплін - Рафальська, Олена Олександрівна (КНУБА, 2015)
У статті описано алгоритми формування базової таксономії дисциплін при організації розгалуженого навчання. Вирішенням такої задачі є формування ієрархічного дерева дисциплін, пов’язаних між собою відношенням «послідовність отримання знань», що не залежить від часових та інших обмежень. Формування базової таксономії виконується на множині дисциплін навчального плану. В ній розв’язуються певні підзадачі. У статті також наведено етапи розрахунку базових модулів дисципліни і побудови графа міжпредметних зв’язків; алгоритм оптимізації графа міжпредметних зв’язків та формування рівнів базової таксономії при організації розгалуженого навчання. Індивідуалізація навчальної діяльності студентів за рахунок розгалуженої організації навчального процесу дає можливість забезпечити підготовку висококваліфікованих спеціалістів.
Алгоритмы формирования базовой таксономии дисциплин
The algorithms of baseline taxonomy for disciplines
Keywords: базова таксономія; граф; міжпредметні зв’язки; індивідуальна траєкторія навчання; навчальний процес; базовая таксономия; граф; междисциплинарные связи; индивидуальная траектория обучения; учебный процесс; basic taxonomy; graph; interdisciplinary communication; individual learning paths; educational process