Принципи архітектурно-планувальної організації іподромних комплексів - Горіна, Анна Олександрівна (КНУБА, 2012)
У дисертації представлені іподромні комплекси як інтегровані структури споруд для кінного спорту. Проведено аналіз історичної еволюції архітектури іподромів з виділенням трьох періодів формування його архітектури, опрацьовано досвід будівництва вітчизняних та закордонних іподромів, сформовано сучасну класифікацію. Проведено аналіз наукових досліджень та літературних джерел на тематику дисертації. Визначені методи формування функціональної структури іподромного комплексу. Виділено основні фактори впливу на архітектурне формоутворення іподромних комплексів та встановлена функціонально-технологічна структура сучасного іподромного комплексу. Виявлено основні функціональні зони (підзони), Сформовано номенклатуру споруд. Надано рекомендації щодо організації головної будівлі з трибунами, розрахунку видимості та профілю місць для глядачів. Вироблені рекомендації щодо формування території іподромного комплексу та особливостей його в структурі міста. У дисертації сформульовано основні принципи архітектурно-планувальної організації іподромних комплексів: спадкоємності, інтеграції головних функцій, адаптивності до розвитку території, функціональної диференціації глядацького сектору. Надано практичні рекомендації щодо прийомів архітектурно-планувальної організації іподромних комплексів: планувальної індивідуалізації функціональних зон; містобудівної органічності; ізоляції від міської забудови; модернізації іподромного комплексу; естетичної контекстуальності.
Keywords: іподром; іподромний комплекс; трибуни; іподромне поле; функціональні зони; видимість; манеж; стайня; тренувальне поле