Когнітивні, етичні та інституційні ризики використання ШІ у навчальному процесі та шляхи їх подолання - Травкіна, Оксана (КНУБА, 2025)
Здійснено комплексний аналіз новітніх викликів, що постають перед системою вищої освіти в умовах стрімкого поширення генеративних технологій штучного інтелекту. Акцентовано увагу на багатовимірному характері ризиків їхнього застосування студентами — від технологічних обмежень у виявленні машинного тексту до когнітивних наслідків для розвитку критичного мислення та етичних загроз, які підривають засади академічної доброчесності й зменшують цінність освітніх кваліфікацій. Запропоновано методи вирішення та протидії феномену «ШI-плагіату», що поєднує педагогічні інновації, організаційно-інституційні рішення та культуротворчі стратегії формування відповідальної цифрової поведінки. Особливу увагу приділено ролі викладача як ключового суб’єкта верифікації автентичності студентських робіт та модератора процесу виховання культури етичного й усвідомленого використання штучного інтелекту в освітньому середовищі.
Keywords: академічна доброчесність; великі мовні моделі; штучний інтелект; педагогічні стратегії; цифрова грамотність; усний захист