Ордер в архітектурних трактатах від античності до початку ХІХ століття - Павлова, А. В.; Лінда, С. М. (КНУБА, 2017)
На основі аналізу літературних джерел в статті розглянуто особливості розвитку ордера в архітектурних трактатах від моменту першого використання терміну «ордер» в період античності і до початку ХІХ століття. Визначено вплив трактату Вітрувія на подальший розвиток та формування теорії архітектурних ордерів в XV-XVIII ст. Крім того, встановлено зв'язок між теоріями та працями теоретиків архітектури, їх співпраця або полеміка, вплив творчості на послідовників.
Keywords: трактат; ордер; теоретики архітектури; античність; ренесанс; бароко; класицизм; 72.03; 72.014