Моделювання спостережень точок реверсії під час гіроскопічного орієнтування - Гладілін, В. М.; Шудра, Н. С.; Чуланов, П. О. (КНУБА, 2016)
Спостереження точок реверсії осі гіромотора гіротеодоліта у горизонтальній площині дає змогу визначати напрям геодезичного меридіану. Вимірюючи коливання осі гіромотора у вертикальній площині, можна визначити широту місця встановлення гіротеодоліта. Для підвищення точності визначення геодезичного азимута пропонується встановити модель слабкозатухаючих коливань гідромотора і визначити її параметри. Траєкторія руху осі гіромотора має вигляд еліптичного конуса. Фазова проекція траєкторії руху на площині має вигляд еліптичної спіралі, що апроксимується логарифмічною спіраллю, відношення піввісей котрої визначає полярне стиснення Землі, яке збігається з загальноземним WGS – 84 або ПЗ – 90.
MODELLING OBSERVATION OF REVERSION POINTS DURING GYROSCOPIC ORIENTATION
Моделирование наблюдений точек реверсии при гироскопическом ориентировании
Keywords: модель точок реверсії; гіротеодоліт; широта