Дослідження точності геодезичних спостережень стану магистрального газопроводу на основі визначення напружено-деформованого стану при спільних деформаціях розтягу – стиснення та прогину його осі - Чибіряков, В. К.; Старовєров, В. С.; Нікітенко, К. О. (КНУБА, 2014)
Розглянуто і проаналізовано загальний порядок визначення напружено деформованого стану магістральних газопроводів при різній висоті засипки ґрунту та експлуатаційних напружень. Запропоновано рекомендації щодо обґрунтування точності виконання інженерно-геодезичних робіт при проведені моніторингу газопроводів на стадії їх експлуатації.
Keywords: магістральний газопровід (МГ); напружено-деформований стан (НДС); прогин газопроводу