Конструкційні бетони, отримані з використанням відходів промисловості - Гончар, Ольга (Одеса : ОДАБА, 2019)
Екологічні проблеми України потребують розробки нових ефективних технологій переробки відходів теплоенергетики, представлених золами та шлаками ТЕС. Ця група відходів відрізняється значним об’ємом накопичень, який постійно збільшується. В роботі було запроектовано склад бетонних сумішей на базі зололужних цементів, причому для покращання експлуатаційних характеристик бетонів підбір складу заповнювачів виконано методом ітерації, який дозволяє за рахунок регулювання співвідношення між фракціями крупного та дрібного заповнювача досягти найменшої пустотності, що є однією з умов отримання штучного каменю з мінімальною пористістю та водопоглинанням, а відповідно, з високими фізико-механічними та експлуатаційними властивостями.
Keywords: відходи промисловості; зололужні цементи; конструкційні бетони