"Врата восприятия" человека и когнитивно- психологическая архитектура - Яблонская, А. Д.; Коновалюк, А. В. (КНУБА, 2015)
У статті розглядаються питання про взаємозв'язок і взаємовплив людини і архітектурного простору. Піднімається проблема про ступінь чутливості сприйняття людиною навколишнього простору через об'єкти архітектури, як необхідної умови культурно-духовного розвитку і усвідомлення самого себе. Висувається гіпотеза про можливість розвитку уваги, уяви, інтуїції за допомогою когнітивно-психологічної архітектури.
Keywords: когнітивно-психологічна архітектура; когнітивність; сприйняття; пізнання реальності; ментальна свідомість