Гібридні системи живлення для мобільних пристроїв формування плитки: поєднання електроенергії та біопалива для досягнення нульових викидів у вуличному будівництві - Прядка, Ярослав; Косминський, Ігор (КНУБА, 2025)
Досліджено ефективність гібридних систем живлення для мобільної техніки формування тротуарної плитки як альтернативу традиційним дизельним установкам у контексті декарбонізації будівельної галузі. Запропонована гібридна конфігурація інтегрує літій-іонні акумулятори (5-10 кВт·год) з біодизельним двигуном B100, забезпечуючи зниження викидів CO₂ на 87% та енергоспоживання на 20-40%. Математичне моделювання системи енергоменеджменту демонструє оптимальний розподіл навантаження між компонентами, де біопаливо забезпечує базове споживання, а електрична складова активується для пікових операцій. Експериментальні випробування прототипу показують зниження споживання палива на 32% при рекуперації енергії гальмування 18-22%. Термін окупності додаткових інвестицій становить 0,45 років при економії 61% операційних витрат.
Keywords: гібридні системи живлення; біопаливо B100; декарбонізація будівництва; енергоефективність; тротуарна плитка