Досвід використання поверхнево-активних речовин для очищення систем теплопостачання від відкладень - Гламаздін, П. М.; Цикал, К. О. (КНУБА, 2011)
Зниження ефективності роботи систем теплопостачання у значній мірі пов’язане з утворенням накипних відкладень на функціональних поверхнях. Присутність відкладень на теплообмінних поверхнях суттєво впливає на термодинамічну ефективність, надійність та ресурс теплообмінного обладнання. Накипні утворення через свою низьку теплопровідність знижують економічність обладнання, стимулюють корозійні процеси, підвищують гідравлічний опір обладнання та трубопроводів, що призводить до перевитрат палива та електроенергії на привід насосів для транспортування теплоносія. На сьогодні існує два способи очищення функціональних поверхонь від сольових нашарувань – механічне очищення та хімічне промивання. Механічне очищення – складний, довгий і трудомісткий процес, що вимагає залучення кваліфікованого персоналу та наявності спеціального обладнання.
Keywords: речовини поверхнево-активні; очищення відкладень; системи теплопостачання; 697.4:536.2; 621.182.44