Використання термосифонного геліоколектора для забезпечення рухомості повітря у приміщенні - Козак, Х. Р.; Желих, В. М. (КНУБА, 2014)
Побудовано поля швидкості повітря в об’ємі дослідного модуля з встановленим пасивним сонячним повітронагрівачем для різної потужності теплового випромінювання. Встановлено рівняння регресії, які відображають зміну швидкості нагрітого в термосифонному геліоколекторі струменя повітря залежно від інтенсивності теплового потоку, площі вхідного і вихідного отворів сонячного колектора та кута його нахилу. Доведено, що найбільший вплив на швидкість руху повітря струмини має площа отворів геліоколектора. Дана оцінка ефективності турбулізаторів потоку, встановлених на шляху теплоносія вздовж повітряного каналу.
Keywords: рухомість повітря; параметри мікроклімату; сонячна система опалення.; 697.92