Силовий аналіз ручних кутових шліфувальних машин при роботі з зачисними абразивними кругами - Абрашкевич, Ю. Д.; Машичин, Г. М.; Марченко, О. А. (КНУБА, 2018)
Для виконання зачисних операцій при проведенні будівельно-монтажних робіт широке застосування отримали різноманітні робочі органи з приводом від кутових шліфувальних машин (КШМ). Такі машини відносяться до найбільш розповсюджених із різновидів ручного інструменту. Багатофункціональність та універсальність цих машин в поєднанні з правильним підбором потрібного абразивного робочого інструменту дозволяє значно прискорити та полегшити ви¬конання зачисних і шліфувальних операцій з досягненням необхідного ефекту. Ринок КШМ та робочих органів до них представлений великою кількістю різних брен дів та конструкцій у широкому номенклатурному і ціновому діапазоні. Враховуючи складність роботи з такими машинами при проведенні зачисних і шліфувальних робіт та її залежність від фізичних даних та навичок оператора, поряд з технологічними та економічними показниками, повинні також враховуватись ергономічні показники. Серед них крім вібраційної, шумової і інших характеристик слід виділити залежність навантажень на рукоятках машини від зусиль на робочому органі, маси машини, її конструктивних параметрів та зміни положення рукоятки відносно машини. Для дослідження навантаження оператора при проведенні зачисних та шліфувальних ро¬біт розроблена математична модель роботи КШМ з зачисними кругами. У роботі наведені результати досліджень впливу конструктивних та режимних параметрів ручних кутових шліфувальних машин на завантаженість оператора при роботі з абразивними робочими органами.
Force analysis of parameters of manual angle grinders when working with abrasive grinding wheels
Keywords: кутова шліфувальна машина; абразивний армований круг; навантаження на рукоятці; abrasive reinforced circle; modifier; cutting; rocks; refractory materials