Зелені конструкції як екологічний елемент інженерної інфраструктури - Дяченко, Христина; Василенко, Леся (КНУБА, 2025)
У статті розглянуто екологічний потенціал зелених конструкцій як складової інженерної інфраструктури. Зелені дахи, фасади та біоекрани сприяють покращенню мікроклімату, зменшенню шумового та пилового навантаження, регулюванню водного балансу та підвищенню енергоефективності будівель. Висвітлено їхню роль у збереженні біорізноманіття та формуванні комфортного міського середовища. Проаналізовано європейський досвід впровадження природоорієнтованих рішень і перспективи розвитку цього напряму в Україні.
Keywords: зелені конструкції; засоби-губки; поглинання СО2; очищення повітря; бирючина звичайна; урбанізоване середовище