Реабілітація газових свердловин та інноваційні технології в Україні - Рижков, Владислав; Жулай, Микола; Чепурна, Наталія (КНУБА, 2025)
У статті розглядаються сучасні підходи до реабілітації газових свердловин як в Україні, так і за її межами, беручи до уваги виклики, пов’язані з енергетичною кризою та війною. Проведено аналіз технологій для інтенсифікації видобутку, можливості геотермального використання покинутих свердловин, а також їхнього перепрофілювання з метою зберігання вуглекислого газу. Представлено порівняльний огляд українського та міжнародного досвіду, а також окреслено перспективи впровадження інноваційних методів, спрямованих на декарбонізацію та підвищення енергоефективності.
Keywords: газова свердловина; видобуток газу; інтенсифікації видобутку; технології видобутку