Переваги та перспективи використання конопляного бетону в енергоефективному будівництві - Григорчук, Олександр Михайлович; Светашов, Ілля; Лютий, Валентин Олександрович (Видавництво КНУБА, 2025)
Сучасні тенденції в будівельній галузі все активніше формуються під впливом глобальних кліматичних змін та різкого удорожчання енергоресурсів, що стимулює пошук альтернативних, екологічних та енергоефективних матеріалів. Конопляний бетон – біокомпозитний матеріал на основі конопляної костри та вапняного в’яжучого, який має широкий спектр переваг: високу теплоізоляцію, природне регулювання вологості, екологічну безпеку та негативний вуглецевий слід. Нами коротко проаналізовано переваги та перспективи його впровадження в Україні. Проте для повноцінної реалізації цього потенціалу потрібні подальші наукові дослідження, розробка технічних стандартів і формування сприятливого ринкового середовища.
Keywords: конопляний бетон; енергоефективне будівництво; вуглецевий слід; технічні коноплі; теплоізоляція; Україна; 666:699