Аналіз причин виникнення дефіциту водних ресурсів в умовах урбанізації регіонів України - Половко, Анна; Прокопенко, Ігор; Жукова, Олена (КНУБА, 2025)
В даній роботі показано розробку інтегрального показника дефіциту водних ресурсів та визначенню його співвідношення з індексом урбанізації в регіональному розрізі. Цей показник є важливим елементом системи кількісної оцінки ризику втрати стабільності природних водойм. Показано, що процеси урбанізації спричиняють швидке зниження якості та кількості водних ресурсів, обмежують їх придатність до використання. Відносно висока кореляція між показниками водного дефіциту та індексом екологічної урбанізації вказує на те, що екологічна урбанізація регіонів є вагомим фактором дефіциту як підземних, так і поверхневих вод. Різний характер використання водних ресурсів населенням та економічною діяльністю було визначено як передумову для регіональних відмінностей у впливі урбанізації на природні водойми.
Keywords: водні об’єкти; урбанізація регіонів; дефіцит води; природні ресурси; підземні та поверхневі води