Громадянська освіта в школах як важлива складова євроінтеграції - Калениченко, Руслан Арсенович; Нечипоренко, Катерина Олександрівна (КНУБА, 2025)
У сучасному світі, де інтеграційні процеси дедалі більше визначають розвиток країн і суспільств, громадянська освіта в школах набуває особливого значення. Для України, яка прагне стати повноправним членом європейської спільноти, освіта є ключовим елементом у формуванні покоління свідомих, відповідальних та проактивних громадян. Радянська освітня система формувала у дітей риси, необхідні для «активного будівника комунізму», фактично виховуючи слухняного та покірного підданого. Шкільне навчання і все шкільне життя були підпорядковані меті комуністичного виховання. Протягом років незалежності в українській школі ці підходи зазнали лише незначних змін. Якщо учень 4 класу каже, що йому здається, ніби вчителі досі «живуть» у Радянському Союзі й не знають, що той розпався, очевидно, є підстави для такого сприйняття.
Keywords: освіта; школа; євроінтеграці; євроінтеграція України; навчання; інтеграційні процеси; 37.014:323.21