Горизонтальне буріння як перспективний напрямок нафтогазової промисловості України - Гагарін, Едгар (КНУБА, 2024)
Оглянуто застосування горизонтального буріння в Україні, принципи та переваги використання технології горизонтального буріння в нафтогазовій промисловості, сучасні підходи до горизонтального буріння, його вплив на підвищення продуктивності свердловин. Розглянуто перспективи розвитку горизонтального буріння в умовах зростання попиту на енергоносії та виснаження старих родовищ.
Keywords: свердловина; горизонтальне буріння; продуктивний горизонт; перфорація; продуктивність пласта; бурильна колона; роторно-керовані системи; дебіт свердловини; вуглеводні; дренаж; проникність; кут нахилу; кут зустрічі; розвідка родовищ; розробка родовищ; 622.243.2-023.711