Пристрій для визначення деформованого шару ґрунту - Балака, М. М. (Український державний університет залізничного транспорту, 2023)
Від виду та стану ґрунтової поверхні залежить вибір моделей взаємодії ходового обладнання самохідного скрепера з опорною поверхнею. Для визначення шару ґрунту, де ще діють його деформації від навантаження, застосовуємо спеціальний пристрій, який дозволяє одночасно дослідити напруження на різних горизонтах масиву ґрунту. В корпусі пристрою виконані гнізда, в які встановлено тензометричні датчики напружень. Максимальна кількість виконаних гнізд і закон зміни кроку їх розміщення вздовж частини корпусу визначається залежно від фізико-механічних властивостей та ступеня ізотропності за глибиною ґрунту, що досліджується.
Device for deformed soil layer determination
Keywords: грунт; деформація; пристрій; напруження