Історія розвитку архітектури церкви Пресвятої Трійці та Покрови Пресвятої Богородиці у селі Зарваниця - Дячок, О. М.; Нетриб’як, М. М.; Дацюк, Н. М. (КНУБА, 2017)
У статті досліджується історія розвитку архітектури старовинної церкви ХVIIІ століття у селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільської області, визначено роль святині в історії та культурі України. Проаналізовано історичні передумови будівництва та соціально – політичні чинники, що впливали на архітектуру храму. Проведений аналіз планування комплексу, натурні обстеження та здійснені обміри церкви для подальшого дослідження, інвентаризації, паспортиризації пам’ятки містобудування та архітектури і занесення їх до Державного реєстру національного культурного надбання України. Введено у науковий обіг дані про будівлю.
Keywords: Марійський комплекс; Зарваниця; об’ємно – просторова композиція; пам’ятка архітектури; соціально - політичні процеси; бароко; Українська Греко-Католицька Церква; Марийский комплекс; Зарваница; объемно - пространственная композиция; архитектурные; социальные и политические процессы; барокко; Украинская греко-католическая церков; Mariyskiy complex; Zarvanytsia; space-spatial composition; monument of architecture; socio-political processes; Baroque; The Ukrainian Greek Catholic Church