Оптимізація логістичних процесів розгортання та демонтажу тимчасових функціональних об'єктів спеціального призначення - Субін, Ігор; Котляревський, Олексій; Тисленко, Павло (КНУБА, 2025)
У роботі досліджено проблематику оптимізації логістичних процесів, пов'язаних із розгортанням і демонтажем тимчасових функціональних об'єктів спеціального призначення. Проаналізовано необхідність застосування інтегрованої логістичної підтримки вже на етапі проєктування, а також ключові підходи до управління логістичними ланцюгами. Зокрема, окреслено роль принципів тотальної модульності, реверсивного проєктування та переходу до «тягнучої» логістики (Pull Logistics) і логістики зворотного потоку (Reverse Logistics). Доведено, що підвищення оперативної ефективності та ресурсної економічності тимчасових функціональних об'єктів спеціального призначення досягається шляхом інтеграції передових інформаційних технологій, включаючи системи управління життєвим циклом, геоінформаційні системи та технології Інтернету речей (IoT), що забезпечують прозорість і динамічне коригування всіх процесів. Робота підкреслює критичну важливість системного підходу для забезпечення стійкості та успішності спеціальних місій.
Keywords: тимчасові функціональні об'єкти спеціального призначення; логістичні процеси; інтегрована логістична підтримка; реверсивне проектування; інтелектуальні системи підтримки рішень