Дослідження будівельних машин для розробки ґрунту - Король, Максим; Скобліков, Костянтин (КНУБА, 2025)
У тезах розглянуто основні типи будівельних машин для розробки ґрунтів: екскаватори, бульдозери, скрепери та грейдери. Проаналізовано їхні конструктивні особливості, сфери застосування та методи оцінювання продуктивності. Наведено формули для визначення обсягів робіт і приклад розрахунку продуктивності екскаватора.
Keywords: екскаватор; бульдозер; скрепер; грейдер; продуктивність; ґрунт