Дослідження форми зубців для руйнування льодових утворень на дорожніх покриттях - Гавриш, В.; Тхорук, Є.; Голотюк, М.; Паламарчук, Д. (КНУБА, 2015)
Проведено теоретичне дослідження впливу геометричних параметрів і форми клиноподібних руйнівних елементів на процес сколювання льоду. Встановлено, що в процесі руху в льоді штампів чи клиноподібних руйнівних елементів із затупленими різальними кромками на їх фронтальних (лобо¬вих) площинах або поверхнях, формуються призматичні ядра ущільнення з кутом при вершині в нормальному перерізі. Цей кут визначає умови відносного ковзання льоду по різних матеріалах, які рухаються всередині замкненого льодового простору з мінімальними енерговитратами, причому оптимальне значення кута ковзання залежить від коефіцієнтів зовнішнього тертя льоду
Research forms of teeth is for destruction of ice formations on road surfacesф
Keywords: льодове покриття; тріщина; руйнування; зубці; розклинювання; ледовое покрытие; трещина; разрушение; зубцы; расклинивание; ice coverage; crack; fracture; teeth; bowing; 629.362.5-023.63