Іонообмінна стабілізаційна обробка мінералізованих вод перед їх зворотньоосмотичним опрісненням - Гомеля, М. Д.; Грабітченко, В. М.; Рисухін, В. В. (КНУБА, 2016)
Досліджено процеси іонообмінного пом’якшення високомінералізованих вод на сильнокислотному катіоніті КУ-2-8. Встановлено, що ефективність вилучення іонів кальцію вища від ефективності сорбції магнію. Показано, що регенерацію іонітів від сорбованих іонів жорсткості можна реалізувати за рахунок концентратів, які утворюються при опрісненні води на зворотньоосмотичних фільтрах.
Keywords: знесолення води; катіоніт; пом’якшення води; регенерація іоніту; зворотній осмос; концентрат; water desalination; cation resin; water mitigation; ion-exchange resin regeneration; reverse osmosis; concentrate; 628:162:66. 097.718