Метод скінченних елементів у задачах дослідження неоднорідного півпростору з урахуванням геометричної і фізичної не лінійності - Цихановський, В. К.; Прусов, Д. Е. (КНУБА, 2004)
В останній час у зв’язку з розробкою загальних алгоритмів розв’язання задач теорії пружності, пластичності і повзучості та ефективних чисельних методів їх комп’ютерної реалізації, перспектива визначення напружено-деформованого стану (НДС) в неоднорідних та анізотропних матеріальних середовищах була значно розширена. Однак великі труднощі і досі викликає практичне застосування тих чи інших математичних моделей та методів щодо розрахунку реальних об’єктів. Розв’язання задач визначення НДС з позицій механіки деформівного твердого тіла та побудови розрахункових областей, від теорії побудови універсальних розрахункових моделей для ґрунтових масивів та елементів конструкцій і до алгоритмів та програм їх чисельної реалізації, є надзвичайно актуальною задачею.
Keywords: метод скінчених елементів; напружено-деформований стан; лесові ґрунти; пружний півпростор; 539.3; 624.04