Особливості влаштування лагун для сільськогосподарських цілей - Малишев Олег Вікторович; Ращенко Андрій Миколайович; Диптан Тетяна Василівна; Сенчишин Ярослав (КНУБА, 2020)
На даний час у великих містах, містах-мільйонниках, спостерігається тенденція до будівництва великої кількості житлових багатоповерхових будівель та торговельно- розважальних комплексів на неосвоєних, вільних від забудови, ділянках міської території. Для забезпечення продовольчих потреб населення виникає необхідність у створенні великих скотарських комплексів. Україна, маючи значний природний ресурс, створила умови для приходу крупних міжнародних інвесторів. Тому протягом останніх років активно відбувається оновлення матеріально-технічної сільськогосподарської бази, що сприяє відродженню майже покинутої і занедбаної у 90-ті роки однієї із основних напрямків діяльності та спеціалізації нашої держави – сільського господарства. Розуміючи, потребу сучасного світу у вирощуванні органічних продуктів, освоєнні нових ринків збуту (у тому числі і за кордоном), відбувається модернізація, оновлення, переоснащення не лише застарілого, не ефективного обладнання, а й процесів виробництва, і як наслідок, будівель, споруд, комплексів. Це призводить до появи нових інженерних об’єктів класифікацію, особливості будівництва, проектування та експлуатації яких необхідно досліджувати, висвітлювати в літературі, враховувати на різних етапах їх функціонування.Одним із таких об’єктів є «лагуни». В даній публікації приведено основне визначення спеціальної сільськогосподарської споруди – лагуни, представлено їх класифікацію за різними параметрами: місцезнаходженням, глибиною влаштування, формою та розмірами в плані, за умовами взаємодії з навколишнім середовищем, за матеріалом. Приведені основні технологічні процеси що впливають на проектування, будівництво і експлуатацію лагун. Відо- бражено основні вимоги до матеріалів (геотекстиль, геомембрана), а також основні вимоги до їх зберігання, використання та влаштування при створенні водонепроникних екранів при будівництві лагун.
Features of the arrangement of lagoons for agricultural purposes
Keywords: земляна дамба; природній уклон; котлован; сільське господарство; лагуна; сховища; зберігання; геоекологія; навколишнє середовище; гідроізоляція; гідроізоляція; водонепроникний екран; геотекстиль; геомембрана; earth dam; natural slope; pit; agriculture; lagoon; shelter; storage; storage; geoecology; environment; waterproof screen; waterproofing; geogeotextile; geomembrane