Підвищення енергоефективності теплогенеруючого обладнання великої потужності - Вакуленко, Євген; Молодід, Олександр (КНУБА, 2025)
У роботі розглянуто сучасну проблему дефіциту природного газу в Україні, що зумовлює зростання його вартості та стимулює пошук альтернативних рішень для зниження витрат газового палива на ТЕЦ і ТЕС. Наголошено на екологічних вимогах, встановлених Енергетичним Співтовариством та національними кліматичними зобов’язаннями, які обмежують викиди СО та NOx до рівня менше 100 мг/нм³ і потребують зниження парникових газів до 60 % від рівня 1990 року. У межах дослідження запропоновано метод модернізації існуючих котлів за рахунок збагачення дуттьового повітря киснем та впровадження двоступеневого спалювання палива. Мембранне розділення повітря розглянуто як економічно доцільний спосіб підвищення концентрації кисню. Чисельні розрахунки для котла ТП-87 Дарницької ТЕЦ продемонстрували зменшення об’єму теоретично необхідного повітря, зростання ККД та зниження питомих втрат палива.
Keywords: теплогнеруюче обладнання; екологія; шкідливі викиди; дуттьове повітря; кисень