Технологія відновлення структурної цілісності стін із ніздрюватого бетону пошкоджених внаслідок військових дій - Молодід, Олександр; Плохута, Руслана; Мусіяка, Іван (КНУБА, 2025)
Внаслідок військових дій будівельні конструкції зазнають численних пошкоджень, у тому числі, і конструкції виконані із ніздрюватого бетону. Відповідно, такі конструкції потребують відновлення експлуатаційної придатності. Нормативними документами не регламентовано способи усунення дефектів конструкцій у вигляді наскрізних отворів чи вибивання фрагментів тіла із ніздрюватих бетонів, а наведено загальні вказівки, як для кам’яних конструкцій. Таким чином ремонт конструкцій з наскрізними отворами внаслідок осколкових чи кульових пошкоджень рекомендовано виконувати перекладанням ділянок, або заповненням порожнин матеріалом подібним до матеріалу конструкцій. У зв’язку з цим було розроблено технологію відновлення конструкцій із ніздрюватого бетону, з незначними пошкодженнями, шляхом вкладання ремонтного розчину із пінобетону чи полістиролбетону в опалубку. Дана технологія відновлення є проста та зрозуміла у використанні та може бути застосована для відновлення структурної цілісності конструкцій з отворами діаметром до 30 см та сколами тіла конструкцій площею до 0,5 м2.
Keywords: ніздрюватий бетон (газобетон); пошкодження; військові дії; технологія відновлення; ремонт