Дослідження динаміки руху матеріалу в межовому шарі обертового барабана - Назаренко Іван Іванович; Клименко Микола Олександрович (КНУБА, 2010)
Досліджено рух будівельних сумішей в площині нормальної осі обертання барабана і встановлено, що загальний потік матеріалу в шарі, що скочується, можна розглядати як циркуляційний потік, подібний потоку в'язко-пластичних середовищ. Зв'язок дотичних напружень зі швидкістю скочування часток матеріалу по поверхні укосу можна описати рівнянням. Отримана залежність для визначення середньої швидкості скочування часток по поверхні укосу з урахуванням розподілу швидкостей по довжині поверхні і товщині шару, що скочується. Отримана залежність для визначення товщини шару, що скочується, на будь-якій ділянці потоку. Виведено залежність середньої швидкості руху сипучої маси вздовж осі обертового барабана, що зв'язує експлуатаційні параметри барабана з фізико-механічними властивостями оброблюваного будівельних сумішей.
Keywords: динаміка руху; межовий шар; обертовий барабан; будівельна суміш