Автоматизація оптимального проектування просторових систем споруд - Баженов, В. А.; Слободян, Я. О. (КНУБА, 2004)
При автоматизованому проектуванні будівельних конструкцій ставиться задача одержати найбільш економічне розв’язання, що забезпечує зниження матеріалоємності споруди. Традиційно цю задачу намагаються вирішувати шляхом розгляду обмеженого числа різних варіантів конструктивних рішень, обраних на основі інтуїції ідосвіду. Однак, аналіз показує, що при цьому навіть, у найпростіших випадках для залізобетонних конструкцій типу балок і рамних каркасів перевищення витрат матеріалів складає в середньому 7-10%, а в окремих випадках до 15-20% у порівнянні з розв’язаннями, отриманими методами оптимального проектування.
Keywords: автоматизоване проектування; методи оптимізації; матеріалоємность