Кластеризація у сфері житлового господарства як інструмент соціально-економічного відновлення громад (на прикладі проєкту НОРЕ) - Лаврухіна, Катерина; Кравчук, Олександр (КНУБА, 2025)
Сучасні виклики, пов’язані з руйнуванням житлової інфраструктури та необхідністю відновлення постраждалих громад, актуалізують пошук ефективних механізмів управління у сфері житлового господарства. Одним із перспективних підходів є кластеризація, яка передбачає формування взаємопов’язаних мереж між органами місцевого самоврядування, підприємствами, громадськими організаціями, мешканцями та донорами для досягнення спільних соціально-економічних цілей. У межах реалізації Проєкту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (НОРЕ) кластеризація багатоквартирних будинків розглядається як інноваційний інструмент консолідації ресурсів, підвищення ефективності управління та відновлення житлового фонду на засадах партнерства. Такий підхід сприяє розвитку системи кластерних ініціатив дозволяє забезпечити синергію між наукою, бізнесом і владою, активізувати інвестиційні процеси та створити умови для сталого розвитку житлово-комунальної сфери на регіональному рівні.
Keywords: кластеризація; житлове господарство; відновлення громад; соціально-економічний розвиток; проєкт НОРЕ; відбудова житла