Метод реалізації комбінованого динамічного режиму руху роликової формувальної установки - Ловейкін, В'ячеслав Сергійович; Почка, Костянтин Іванович; Почка, Ольга Богданівна (International Science Group, 2025)
З метою підвищення надійності та довговічності роликової формувальної установки розраховано комбінований динамічний режим зворотно-поступального руху формувального візка. При розрахунку оптимального динамічного режиму руху формувального візка на ділянках розгону та гальмування в якості критерію режиму руху використана критеріальна дія, яка являє собою інтеграл за часом з підінтегральною функцією, що виражає «енергію» прискорень. Розраховано функції зміни кінематичних характеристик формувального візка при його русі від одного крайнього положення до іншого, які відповідають комбінованому динамічному режиму зворотно-поступального руху. При такому режимі руху переміщення та швидкість формувального візка на ділянках розгону та гальмування змінюються плавно, не створюючи значних динамічних навантажень в установці, що в свою чергу позитивно впливає на її довговічність. Із врахуванням функцій зміни швидкості формувального візка розраховано закон зміни кутової швидкості обертання його укочувальних роликів. Запропоновано конструкцію роликової формувальної установки з приводом від високомоментного крокового двигуна, що вмонтований в укочувальні ролики формувального візка і забезпечує комбінований динамічний режим зворотно-поступального руху формувального візка. При застосуванні в установці вказаного приводу підвищується якість поверхні оброблюваної бетонної суміші, зменшуються динамічні навантаження в елементах приводного механізму, зникають зайві руйнівні навантаження на рамну конструкцію і, відповідно, підвищується надійність та довговічність установки в цілому.
Keywords: установка; формувальний візок; режим руху; привод; переміщення; швидкість; прискорення; кроковий двигун; 693.546