Дослідження крену споруди баштового типу методом наземного лазерного сканування - Горковчук, Ю. В.; Горковчук, Д. В.; Куліченко, Н. В. (КНУБА, 2018)
Наведено результати дослідження методу наземного лазерного сканування у вирішенні практичного завдання зі спостереження за креном споруди баштового типу. Як об’єкт дослідження обрано декоративний металевий шпиль висотою близько 50 метрів. Необхідність визначення крену споруди була пов’язана із початком реконструкції, під час якої зафіксовано значні відхилення конструкції від її фактичного положення за матеріалами виконавчого знімання на момент спорудження. За результатами лазерного сканування цієї конструкції побудовано тривимірну модель, яка була порівняна із проектною моделлю. За результатами порівняння визначено крен споруди, а також горизонтальні переміщення у різних перерізах. Виконано попередній розрахунок точності та встановлено, що метод наземного лазерного сканування дозволяє визначати крени споруд баштового типу з необхідною точністю. Окрім крену та переміщень, за тривимірною моделлю визначено кручення споруди. Результати дослідження підтвердили доцільність використання методу наземного лазерного сканування для спостережень за кренами споруд баштового типу.
Исследование крена сооружения башенного типа методом наземного лазерного сканирования
Investigation of a roll of the tower construction by the method of the terrestrial laser scanning
Keywords: наземне лазерне сканування; крен; кручення; тривимірна модель; горизонтальне переміщення