Ветеранське підприємництво як чинник стабілізації економічної системи України в умовах воєнного стану - Похиленко, Ірина (My University, 2025)
В умовах тривалої збройної агресії Російської Федерації Україна стикається з масштабними викликами соціально-економічного характеру. Однією з ключових проблем постає відновлення та підтримка функціонування національної економічної системи в умовах воєнного стану. Особливого значення набуває мобілізація внутрішніх ресурсів, зокрема трудового та підприємницького потенціалу громадян. У цьому контексті важливим інноваційним механізмом постає ветеранське підприємництво, яке отримало нормативне закріплення в Законі України «Про ветеранське підприємництво» (далі – Закон) №4563-IX від 31 липня 2025 року. Запровадження спеціального правового режиму підтримки ветеранського бізнесу не лише сприяє соціальній адаптації та економічній незалежності ветеранів, а й виконує макроекономічну функцію – стабілізацію економічної системи шляхом створення нових робочих місць, наповнення бюджетів та активізації інвестиційної діяльності.
Keywords: Ветеранське підприємництво, чинники стабілізації, економіка, воєнний стан, господарське право, підприємницька діяльність