Інноваційні підходи до енергоменеджменту девелоперських проєктів на засадах економетричного моделювання витрат - Онофрійчук Ігор Ігорович; Росинський Андрій Валерійович (КНУБА, 2026)
У роботі, з огляду на трансформаційні процеси в девелопменті нерухомості, обґрунтовано необхідність відмови від детермінованих методів оцінки енергоефективних рішень в будівництві. У дослідженні розв’язано науково-прикладне завдання щодо побудови системи енергоменеджменту будівництва на базі економетричного моделювання ресурсомісткості засобів механізації. Доведено існування специфічного парадокса: нарощування потужності електричних кранів, попри їх концептуальну екологічність, провокує експоненціальне зростання загальновиробничих витрат підрядного підприємства. Підтверджено, що використання розробленого інструментарію в управлінні інвестиціями дає можливість здійснювати предиктивне коригування вартості життєвого циклу об’єктів нерухомості. Підкреслено роль алгоритмізації як передумови для діджиталізації контролю за ресурсоспоживанням підрядних організацій.
Keywords: енергоефективність; девелопмент нерухомості; просторовий розвиток; будівельна техніка; рентабельність