Мультиагентні симуляції з LLM-агентами як інструмент дослідження соціальної та електоральної динаміки - Литвиненко, Дмитро; Саченко, Ілля (КНУБА, 2025)
У роботі розглянуто можливості мультиагентних систем на основі штучного інтелекту для моделювання соціальної динаміки у віртуальних середовищах. Особливу увагу приділено агентам, керованим великими мовними моделями (LLM), здатним відтворювати складні когнітивні процеси та взаємодіяти у природномовному форматі. Окреслено основні переваги такого підходу порівняно з класичними rule-based моделями та наведено приклад сучасних досліджень у сфері виборчих симуляцій. Робота підкреслює перспективність використання ШІ-агентів для аналізу політичних і соціальних процесів, виявлення механізмів поляризації та прогнозування поведінкових сценаріїв у цифрових суспільствах.
Keywords: мультиагентні системи; соціальні симуляції; LLM-агенти; ElectionSim; вибори; штучний інтелект