До питання визначення деформацій інженерних споруд тригонометричним нівелюванням - Ковтун, В. М.; Дорош, Л. І.; Бурак, К. О. (КНУБА, 2018)
У роботі розглянуто можливість використання одностороннього тригонометричного нівелювання під час спостереження за деформаціями споруд. Відзначено, що порівняно з геометричним нівелюванням тригонометричне має ряд переваг, наприклад, відсутність похибок, пов’язаних з встановленням рейок, що під час геометричного нівелювання є одним з основних джерел похибок. На основі результатів досліджень встановлено залежності СКП визначення перевищення між цими точками від віддалі і перепаду висот між станцією стояння і точками, що спостерігаються. Отримані залежності і графіки дають змогу виконати апріорну оцінку точності визначення деформацій споруд. Наведено залежності і графіки, які дають змогу, задаючись необхідною СКП визначення перевищення та технічними характеристиками приладу, визначити допустимі значення довжини плеч.
К вопросу определения деформаций инженерных сооружений тригонометрическим нивелированием
TO THE QUESTION OF DEFINING The deformation of engineering structures by trigonometric leveling
Keywords: одностороннє тригонометричне нівелювання; СКП визначення перевищення; деформації споруд