Вплив темпераменту на сприйняття архітектурного простору: нейроестетичний підхід - Громаков, Дмітрій; Кащенко, Олександр (КНУБА, 2025)
У статті проаналізовано взаємозв’язок між темпераментом особистості та її чуттєвим сприйняттям архітектурного простору з урахуванням даних сучасної нейроестетики. Розглядаються сучасні моделі темпераменту, засновані на нейропсихологічних дослідженнях, та підходи до оцінювання естетичних реакцій за допомогою fMRI. Результати можуть мати потенціал застосування у проєктуванні інтер'єрів для реабілітації військовослужбовців.
Keywords: темперамент; нейроестетика; архітектурне середовище; інтер’єр; fMRI; дизайн; реабілітація